top of page
Search
  • Writer's pictureRobert Rehn

Sparrauspartneri säästää johtajalta aikaa, vaivaa, rahaa ja hermoja

Johtaminen on haastava taito. Jopa maailmanluokan huippujohtajilla on aina lisää opittavaa. Johtamista kyllä opetetaan erilaisten teoreettisten jäsennysten, kurssien ja oppaiden avulla, mutta käytännöllisin osaaminen kuitenkin kertyy usein kokemuksesta.


Johtajan ei kuitenkaan tarvitse oppia kaikkea itse kantapään kautta. Sparraus- ja mentoritoiminta perustuu osin siihen, että joku on joko tehnyt virheet puolestasi tai tietää miten ne vältetään. Sparraaja tai mentori on usein kokeneempi, niin sanottu seniori tietyllä alalla, jolla on kokemusta ja ymmärrystä sekä johtamisen että liiketoiminta-alueen hienouksista.


Sparrauksesta hyötyvät niin nuoret lupaukset kuin kokeneetkin konkarit


Ei tarvitse olla kovinkaan salapoliisi päätelläkseen, että sparrauksesta hyötyvät erityisesti nuorehkot johtaja-asemassa olevat henkilöt, joilla vielä toistaiseksi on enemmän kirjaviisautta kuin käytännön kokemusta. Nuorelle johtajalle sparraaja tai mentori voi toimia sekä valmentajana että toisena silmäparina vaativissa tilanteissa. Kokenut sparraaja on tiukoissa paikoissa oivallinen taho kysymään oikeita kysymyksiä ja ohjaamaan suotuisaan suuntaan.


Myös hieman kokeneempi johtaja hyötyy sparraajasta. Erityisesti uudelle alalle johtotehtäviin siirtyvä henkilö hyötyy sparraajasta, joka tuntee kyseisen alan hienouksia, yksityiskohtia ja kulttuuria. Puhumattakaan työehtosopimuksista ja niiden vakiintuneista tulkintatavoista.


Sparrausta voi tarjota eri tavoilla


Nuori johtaja saattaa jäädä organisaatiossa varsin yksin. Ainut henkilö, josta voi ottaa mallia saattaa olla vanhempi esihenkilö, joka ei välttämättä olekaan se paras esimerkki, jos organisaatiokulttuuriin on pesiytynyt haitallisia käytänteitä. Tällöin ulkopuolinen sparraaja on oiva apu johtajana kasvamiseen.


Ihanteellisessa tilanteessa nuorelle johtajalle olisi tarjolla sparrausta organisaation sisältä. Ylempien toimihenkilöiden aika ei vain tahdo riittää. Mikäli organisaatiossa kuitenkin tiedostetaan johtamistaitojen kehittämisen arvo, niin sparrausapua voi järjestää ulkoistetusti.


Kohti parempaa johtamista


Keinoja parempaan johtajuuteen on monia, mutta tässä yksi konkreettinen: organisaatiossa on luovuttava siitä oletuksesta, että kyllä se esimies itsekseen pärjää. Esimiesasemassa toimivalle on tärkeää järjestää aika ja paikka jonkun toisen kanssa, jolloin hän saa testata ideoita, kertoa mielessä pyörivistä asioista sekä kokea tulleensa kuulluksi.


Haluatko varata lyhyen sparraussession tai tiedätkö ryhmän johtajia, jotka tarvitsevat kokeneen sparrauspartnerin?


21 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
Post: Blog2_Post
bottom of page